Trimbehandeling

Hoe gaat een behandeling in zijn werk? U neemt contact op via whatsapp, email, telefoon of vult het contactformulier op de website in. Daarna zal Anneke een afspraak met u maken.

U neemt de kat in een vervoersmand of reistas mee. Kies het liefste een vervoermiddel waarvan de bovenkant ook open kan, zodat de kat er niet uitgetrokken hoeft te worden. Op deze manier is er minder stress en dat is wel zo prettig. Gelieve ook een eigen dekentje mee te nemen, zodat de vertrouwde geur aanwezig blijft voor de kat. We willen namelijk voorkomen dat de trimsalon als negatieve ervaring wordt beschouwd. Mocht de kat juist een tuigje gewend zijn, dan mag dat ook gerust in plaats van vervoeren in een mand of bench. 

Anneke zal eerst kennis maken met de kat op de trimtafel. Even aaien, laten ruiken en ondertussen alvast voelen met de handen waar de problemen zich bevinden. De nagels worden geïnspecteerd, want soms groeien deze krom of zelfs terug in de poot. Als het even kan, worden de nageltjes van de voorpoten geknipt. Het is maar 1-2 millimeter, maar wordt gedaan voor eigen veiligheid. De meeste katten hebben ongemak of zelfs pijn van klitten of vilt. De kans dat een kat agressief wordt is aanwezig. Door het scherpste puntje van de nagel te halen, zorgt Anneke ervoor dat zij niet volledig open ligt na een aanvaring. 

Daarna wordt de vacht goed doorgekamd, waardoor dode haren verwijdert worden en de vacht weer goed kan ademen. Klitten worden uitgepluisd en gekamd en indien noodzakelijk weggeschoren. Na afloop van de behandeling gaat de kat weer mee naar huis en is deze klit- & viltvrij! Het allerbelangrijkste is dat de kat weer zonder pijn en zonder beperking van bewegingsvrijheid mee naar huis gaat. Dat bevordert het welzijn van de kat en dat is wat we beide willen bereiken.

Er wordt aandachtig gekeken naar stress-signalen die de kat vertoont en als het echt even teveel wordt, lassen we een korte pauze in. Tevens mag de kat zich ook vrij bewegen in de ruimte, hij/zij wordt niet constant gedwongen om in bepaalde posities te zitten. Anneke is ook gediplomeerd én erkend gedragstherapeut voor katten. Zij voelt dus feilloos aan wanneer het teveel stress oplevert. Maakt u zich wat dat betreft vooral geen zorgen! 😉

Wat doen we niet ?

Je hoeft als trimmer echt niet te laten zien dat je de figuurlijke baas bent. Dat werkt juist averechts en is nadelig voor een goede behandeling. Dus geen muilkorf, niet duwen of trekken en het nekvel blijft onaangetast. Proberen zo goed mogelijk ‘mee te bewegen’ is wel zo prettig voor de kat. Soms wordt de kat gefixeerd in een houding, maar dat is zonder kracht of druk uit te oefenen. We willen immers  bereiken dat het bezoekje aan de salon geen traumatische ervaring is.

AANDACHT & RESPECT, VOOR KAT EN VACHT

De vacht wassen is voor katten niet prettig. Niet zozeer omdat ze ‘niet van water houden’, maar vooral omdat katten erg secuur zijn op hun vacht. Ze zijn tenslotte 3 uur per dag bezig met zichzelf schoon te houden. De vacht is een schild voor invloeden van buitenaf tegen te houden. Wassen geeft overigens ook een vreemde geur af en dat is onaangenaam. Tot slot is het drogen van de vacht een tijdrovende klus, die regelmatig gepaard gaat met veel stress. Katten worden dus alleen gewassen als het echt noodzakelijk is en er geen andere mogelijkheid of alternatief voor handen ligt.

Hoe zit het dan met vuiligheid zoals poep bijvoorbeeld? Vaak kunnen we met gebruik van droogshampoo de viezigheid uit de vacht borstelen. Hiermee zorgen we dat de vacht niet onnodig moet lijden en het een katvriendelijke behandeling blijft.

Anneke trimt op een non-invasieve manier, wat inhoudt dat er met respect omgegaan wordt met de vacht. Niet onnodig scheren en haren eruit snijden of trekken. Tot een aantal jaar geleden was dit de gang van zaken en vond iedereen dit niet meer dan normaal. Sterker nog, eigenaren wílden dit juist, want daarmee dachten ze de losse haren voor te kunnen blijven. Echter is het onnatuurlijk om gezonde haren uit te trekken, omdat andere dode haren uitvallen. Daarbij is gebleken dat juist de katten die deze behandeling ondergaan, ook veel vaker terug moeten naar de salon. Het groeiproces wordt verstoord en eigenlijk bezorg je alleen maar méér vachtproblemen op den duur.

Ook dit is een vraag vanuit de eigenaren en niet vanuit de kat zelf. Is er een hittegolf in de zomer, dan heeft de kat het superwarm met zijn dikke vacht…? Nee integendeel. Katten kunnen de haren juist uitzetten of niet om warmte/kou tegen te houden.  Als wij alle haren eraf scheren, is deze controle of bediening verdwenen en juist dan moeten we opletten dat een kat niet verbrand of oververhit raakt. Is het een tropische dag, dan zoekt de kat zelf een lekker koel plaatsje uit in huis. Geef hem/haar daarvoor dan ook de mogelijkheid en forceer of dwing niets.

Bij het frequent scheren van de vacht, worden de gevolgen op de lange termijn rampzalig, maar ook onomkeerbaar! Na bepaalde tijd is de cyclus van de vacht en de haargroei dermate verstoord, dat de vacht niet meer terug groeit. Hierdoor krijgt een kat een verminderde weerstand en is vatbaarder voor ziektes en andere invloeden.

Dus ook de zogenaamde “LION-coupe”, waarbij een kat volledig geschoren wordt –op de kraag en staartpunt na- wordt níet gedaan in de trimsalon.

Het KATTENTRIMKEURMERK

Een trimster die dit keurmerk draagt, werkt katvriendelijk en vachtbesparend. Daarnaast is dit hét kattentrimsters platform waar trimsters bij elkaar komen, bijscholen, kennis delen en samenwerken.